ביבליותרפיה

ביבליותרפיה היא גישה טיפולית, המשתמשת בספרות לתמיכה בבריאות הנפש, והיא אפשרות טיפולית רב תכליתית, המותאמת או משמשת לעתים קרובות כטיפול משלים לסוגים אחרים של טיפול. תומכי הגישה מציעים כי ניתן לטפל בהצלחה בסימפטומים קלים עד בינוניים של כמה מצבים הקשורים במצב הרוח באמצעות פעילויות קריאה.

הן טיפול פרטני והן טיפול קבוצתי עשויים להשתמש בשיטה זו, הנחשבת כמתאימה לילדים, מתבגרים ומבוגרים. אנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש עשויים לעודד את מי שנמצא בטיפול ואת מי שמחכה לטיפול לקרוא לצורך הכוונה או עזרה עצמית וכן למטרות התפתחות.

ההיסטוריה של ביבליותרפיה ופיתוח שיטת הטיפול 

סיפור סיפורים, כתיבה יצירתית וקריאה הוכרו זה מכבר בפוטנציאל הטיפולי שלהם. השימוש בספרות כשיטת ריפוי מוכרת עוד מימי יוון העתיקה, כאשר ספריות יוון נתפסו כמקומות קדושים עם כוחות מרפא. 

בתחילת המאה ה- 19, רופאים כמו בנימין ראש ומינסון גאלט השני החלו להשתמש בביבליותרפיה כטכניקת התערבות בשיקום ובטיפול בנושאי בריאות הנפש.

במהלך מלחמות העולם הראשונה והשנייה נעשה שימוש בביבליותרפיה כדי לעזור לחיילים חוזרים להתמודד עם דאגות פיזיות ורגשיות ותסמונת דחק פוסט טראומטית.

איגוד הספרייה האמריקני הגדיר באופן רשמי את הביבליותרפיה כתחום טיפולי בשנת 1966, ובשנת 1969, הוקמה לראשונה אגודת הטיפול בשירה, שהיא סוג של ביבליותרפיה. 

בשנות ה-70  חילקה הספרנית ריאה רובין את הביבליותרפיה לשתי קטגוריות: התפתחותית (עבור מסגרות חינוכיות) וטיפולית (עבור מסגרות בריאות הנפש). עבודתה משנת 1978, כתיבת המדריך לתיאוריה ולפרקטיקה, תרם רבות להתפתחויות בתחום.

 בשנת 1983 הוקמה הפדרציה הבינלאומית לטיפול בביבליותרפיה/ שירה.

כיום ביבליותרפיה היא תחום טיפול שעוסקים בו אנשי חינוך, המסייעים לאנשי מקצוע, ספרנים ואפילו הורים. הרבגוניות וההסתגלות שלו הופכים אותו לתוסף מצוין לשיפור עצמי מכל הסוגים.

כיצד משתמשים בביבליותרפיה?

ביבליותרפיה התפתחותית, המשמשת בעיקר במסגרות חינוכיות, מתייחסת לנושאים שכיחים שמעסיקים קרב ילדים ובני נוער, כמו גיל ההתבגרות, תפקודי הגוף או אבני דרך התפתחותיות. אנשי חינוך או אנשי מקצוע בתחום הרפואה עשויים לעודד לעתים קרובות הורים להשתמש בגישה זו עם ילדיהם.

ביבליותרפיה טיפולית לובשת צורות רבות וניתן להשתמש בה בשילוב עם מסגרות טיפוליות רבות ושונות. הוכח כי קריאה מסוגלת לעזור לאנשים להבין את הנושאים שהם חווים, להגביר את ההשפעות של טיפול אחר, לנרמל חוויות עם חששות, לטפל בבריאות הנפש ולהציע תקווה לשינוי חיובי. ביבליותרפיה יכולה גם לזרז ולהעצים את התהליך הטיפולי על ידי מתן פורמט פוטנציאלי אחד לעבודה טיפולית מחוץ למפגש.

הגישה עשויה להיות משולבת באחת או יותר מהדרכים הבאות: 

  • ביבליותרפיה במרשם, המכונה גם עזרה עצמית, וכוללת שימוש בחומרי קריאה וספרי עבודה ספציפיים, שמטרתם לטפל במגוון בעיות בריאות הנפש. עזרה עצמית עשויה להתנהל עם או בלי הדרכת מטפל התנהגותי קוגניטיבי, ומטפל שמוסמך ללמד את המטופל טכניקות ויסות נשימה ורגש עשוי לספק למטופל חוברת עם הוראות לתרגול ביתי.
  • ביבליותרפיה בעזרת ספרים וחומרי קריאה, המכוונים לצרכים ספציפיים לבריאות הנפש, על ידי אנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש. במגוון תחומים קיימים ספרים שמוגדרים ומאושרים לטיפולי ביבליותרפיה, חלקם מיועדים לילדים ואחרים לאוכלוסייה בוגרת יותר. ספרים אלו עוסקים במגוון נושאים כמו אימוץ, הערכה עצמית, צער, גירושין ועוד.
  • ביבליותרפיה יצירתית משתמשת בספרות דמיונית, רומנים, סיפורים קצרים, שירה, מחזות וביוגרפיות – לשיפור הרווחה הפסיכולוגית. באמצעות שילוב של יצירות ספרותיות שנבחרו בקפידה, מטפלים יכולים לעתים קרובות להדריך אנשים בטיפול למסע של גילוי עצמי. שיטה זו מועילה ביותר כאשר מטופלים מסוגלים להזדהות עם דמות, לחוות קתרזיס רגשי כתוצאה מזיהוי זה, ואז לקבל תובנה לגבי חוויות החיים שלהם. 

סוגיות שמטופלות במסגרת טיפולי ביבליותרפיה

שיטה זו לא נועדה להחליף טיפול קונבנציונאלי, אך משתמשים בה לעתים קרובות כטיפול משלים. עבור מי שזקוק לטיפול מידי בבריאות הנפש ונדרש להמתין עד לזמינות מטפל מומלץ להיעזר בשיטה זו.

קריאה יכולה להועיל לאנשים בכל גיל על ידי הגברת המודעות העצמית, שיפור ההערכה העצמית וסיוע ביכולת להתמודד עם משברים התפתחותיים. מחקרים מראים שקריאה כצורת טיפול יכולה לסייע בהתמודדות עם דיכאון התמכרות קלה לאלכוהול, חרדה, הפרעות אכילה ובעיות תקשורת.

במסגרת הטיפול המטופלים מתמודדים עם נושאים שונים בחייהם, כמו אתגרים הקשורים למשפחה , תסמונת דחק פוסט טראומטי או צער ויגון. 

מי מציע טיפול ביבליותרפיה?

בעוד שמטפלים רבים משלבים במסגרת טיפולים מסוגים שונים אלמנטים של ביבליותרפיה, קיימים סטנדרטים רשמיים לתרגול ביבליותרפיה. בדרך כלל המטפלים בביבליותרפיה מגיעים מעולם הפסיכולוגיה ובריאות הנפש, עובדים סוציאליים וכדומה, אשר להם מיומנות גבוהה בזיהוי אנשים שחווים מצוקה ועשויים למצוא סיוע באיש מקצוע מתחום בריאות הנפש.

האם ביבליותרפיה יעילה?

רוב אנשי המקצוע מסכימים שקריאה היא פעילות יצרנית, שיכולה לקדם בריאות נפשית טובה, שכן הוכח שקריאה מגבירה אמפתיה , מחדדת את התודעה ומשפיעה על ההתנהגות.

במחקר אחד נמצא כי ילדים שקראו את סדרת הארי פוטר היו פתוחים יותר לקבל קבוצות מיעוט מסוימות, ופסיכולוגים מבית הספר החדש למחקר חברתי קבעו כי ספרים בדיוניים שיפרו את יכולתם הכוללת של הקוראים להבחין ולפרש רגש אצל אחרים.

מחקר אנקדוטלי מציע כי ביבליותרפיה עשויה להציע תועלת משמעותית בטיפול בנושאי בריאות הנפש, והפופולריות שלה בקרב אנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש מרמזת על תוצאות חיוביות.  מטפלים רבים מאמינים שהשילוב של ספרים בטיפול מגדיל את מידת המעורבות וההשתתפות של המטופלים בטיפול ויכול להקטין את זמן ההחלמה, מה שמספק הזדמנות רבה יותר לתובנה ולשינוי התנהגותי, ובמקביל מעניק הזדמנות למטופלים לקחת חלק פעיל יותר בתהליך הטיפול שלהם.

מחקר על יעילות השיטה מצא כי הטיפול בביבליותרפיה יכול לסייע למטופלים שסובלים מחרדה, דיכאון או התמכרויות לחומרים שונים.

מדוע קריאת ספר נחשבת יותר טיפולית מצפייה בסרט? 

לסרט טוב יכולות להיות תכונות טיפוליות, ממש כמו ספר טוב, אך באופן כללי, המוח והדמיון מעורבים יותר בעת הקריאה, מכיוון שהקורא צריך להשלים פרטים שלא מתבטאים במילים ספציפיות.

ואכן, ספרים שיש בהם יותר מדי פרטים נוטים לשעמם. חלק מההנאות שבקריאת רומן מרתק כוללות את איחוד הדמיון של הקורא עם המחבר, ואת ההזדהות עם הדמות. בעת הקריאה, הקורא מדמיין שהוא הופך להיות הדמות איתה הוא מזדהה או שהוא מדמיין את עצמו במצבים דומים לאלו שהיא חווה.

סרט נע מהר מדי בשביל זה. פרט לכך, הצופה לא צריך לדמיין איך הדמויות או המיקומים נראים ונשמעים, ועליו להסתפק במה שמופיע על המסך, מה שעלול לגרוע מיכולת ההזדהות עם הדמויות.

עבור מי שרוצה לפנטז על להינשא לדמות קולנועית צפייה בסרט הוליוודי יכולה להיות פתרון נפלא, אך עבור מי שרוצה להבין את עצמו טוב יותר, מומלץ לקרוא רומן טוב.

מרבית האנשים קוראים כדי להירגע ולהתנתק מחיי היומיום, ולכן נוטים לבחור חומר קריאה לפי העדפה אישית. עם זאת, קיימת סכנה להיצמדות למוכר, פשוט משום שלא מודעים לקיומם של ספרים אחרים, כאלו שקל לשפוט ולהניח שלא יהיו מרתקים מספיק. ספרים אלו עשויים להתגלות כמגרים, מאתגרים וטיפוליים מאוד, ולכן בטיפול ביבליותרפיה חשוב לשמור על ראש פתוח.

מה לחפש אצל הביבליותרפיסט?

מטפלים המשתמשים במגוון רחב של שיטות עשויים לעשות שימוש בביבליותרפיה. לפיכך, כאשר מחפשים ביבליותרפיסט, חשוב לדון בשיטת העבודה העיקרית של המטפל ולדון איתו כיצד ישלב ביבליותרפיה בתוכנית טיפול.

ללא קשר להכשרתו של המטפל או למצב המועדף עליו, חשוב יותר מכל שהמטופלים יעבדו עם קלינאי שאיתו הם מרגישים בנוח.