פסיכודרמה

פסיכודרמה היא צורת טיפול חווייתית, המאפשרת למטופלים לחקור סוגיות באמצעות שיטות פעולה (פעולות דרמטיות). גישה זו משלבת משחק תפקידים ודינמיקה קבוצתית, וביכולתה לעזור לאנשים לקבל פרספקטיבה רחבה יותר על רגשות, קונפליקטים רגשיים, אתגרים ואירועים שונים בחייהם במסגרת בטוחה, דיסקרטית ואמינה.

המטופלים בשיטת הפסיכודרמה עשויים למצוא בה שיטה מועילה להתפתחות רווחה רגשית כמו גם מיומנויות קוגניטיביות והתנהגותיות. 

היסטוריית הפסיכודרמה והתפתחות השיטה

יעקב לוי מורנו , פסיכיאטר ופסיכוסוציולוג, יליד בוקרשט, פיתח את שיטת הפסיכודרמה, וקיים את המפגש הראשון בשנת 1921. הגישה נולדה מתוך הכרתו בחשיבות הגישה הקבוצתית לטיפול ובאינטרסים המשולבים שלו בפילוסופיה, תיאטרון ומיסטיקה.

בסוף שנות ה- 30 הקים מורנו את בית החולים ביקון, שהציג תיאטרון טיפולי, בו ניתן היה לתרגל פסיכודרמה כחלק מהטיפול, ובשנת 1942 הקים את האגודה האמריקאית לפסיכותרפיה קבוצתית ופסיכודרמה.

לאחר מותו בשנת 1974, אשתו המשיכה את דרכו, ולימדה והכשירה מטפלים נוספים על פי גישתו.

התיאוריה של בסיס השיטה ומטרת הפסיכודרמה

מורנו תיאר את הפסיכודרמה כ"חקירה מדעית של האמת בשיטה דרמטית". הגישה, שמבוססת על עקרונות של יצירתיות וספונטניות, משלבת סוציומטריה, דינמיקה קבוצתית ואת תורת התפקידים במטרה לעורר תגובות קוגניטיביות, רגשיות והתנהגותיות בקרב המטופלים, על מנת לסייע להם להשיג פרספקטיבה חדשה ולהבין טוב יותר את מהות תפקידיהם בחיים, הדרכים בהן הם מתקשרים עם הסביבה שלהם ודברים שעשויים ליצור אתגרים או להגביל שינוי בחייהם.

מכיוון שפסיכודרמה יכולה לעזור לאנשים לראות את עצמם ואת הסיטואציות השונות מנקודת מבט חיצונית, טיפול פסיכודרמה הופך להיות מרחב בטוח, שמאפשר למטופלים לחקור פתרונות חדשים לקשיים או לאתגרים שונים בחייהם.

למי הטיפול בפסיכודרמה יעיל?

גישת הפסיכודרמה נמצאה יעילה עבור מי שזקוק לביטוי רגשי. היא מסייעת לאנשים להכיל טוב יותר את רגשותיהם ומדגישה את הקשר שבין הגוף והרגש, הפעולה והמחשבה.

פסיכודרמה היא טכניקת טיפול הוליסטית אמינה ויעילה למגוון רחב של בעיות כמו קשיים במערכות יחסים, קשיים בתפקוד חברתי ורגשי, התמודדות עם טראומה על כל סוגיה, אובדן ושכול או התמכרות, חוויות לא פתורות מהעבר ועוד.

פסיכודרמה עשויה להועיל גם לאלה המאובחנים כסובלים מהפרעות אישיות, הפרעות במצב הרוח או הפרעות אכילה. כמו כן היא מסייעת לאנשים שמאותגרים על ידי בעיות זהות ו/ או דימוי עצמי שלילי, במיוחד הודות לעובדה שטכניקת הטיפול הזו עשויה לספק למטופלים מרחב בטוח לתקשר עם כאב ועם אתגרים הניצבים בפניהם.

הטיפול בפסיכודרמה עבור אנשים המתמודדים עם התמכרות

טיפול בפסיכודרמה עשוי לעזור לאנשים המתמודדים עם התמכרויות ללמוד עוד על עצמם ועל רגשותיהם, להתמודד טוב יותר עם בעיות, להביע רגשות אמיתיים ולהגביר את הכישורים החברתיים שלהם. בנוסף, הטיפול בשיטת פסיכודרמה מסייע להם לשפר את האינטראקציות הקבוצתיות ולשפר את מערכות היחסים שלהם.

מפגשי פסיכודרמה קבוצתיים של אנשים המתמודדים עם התמכרויות חוקרים מגוון רחב של חוויות, כמו מצבים שונים שעלולים לגרום להישנות ההתנהגות שגרמה להתמכרות מלכתחילה. טיפול בפסיכודרמה עוזר למטופלים להתמודד טוב יותר עם מצבי עבר ועתיד על ידי סיגול מיומנויות שמסייעות להם להתמודד עם טריגרים ומתחים באופן יעיל ותרגול של המיומנויות הללו במסגרת תומכת, מכילה ואמפתית.

מחקרים הראו כי מפגשי פסיכודרמה עזרו בהצלחה לאנשים הנאבקים בהתמכרויות, וכי אסטרטגיות ההתערבות שעבדו בצורה הטובה ביותר עבור מטופלים אלו היו הכפלה והיפוך תפקידים. המטופלים שהשתתפו במחקרים שיפרו את מיומנויות התקשורת שלהם, את כישורי החיים ואת הדינמיקה החברתית.

תפקיד המשפחות בטיפול בפסיכודרמה

בני משפחה בדרך כלל אינם משתתפים בטיפול פסיכודרמה, אך הם ממלאים תפקיד חיוני מאוד בתמיכה במטופלים ובתהליך ההחלמה שלהם, שכן הם עשויים לפתח במהלך הטיפולים תחושה גבוהה יותר של מודעות עצמית ופרספקטיבה, המסייעת להם ליצור קשר מחדש עם בני המשפחה שפגעו בהם.

טיפול בפסיכודרמה מלמד את המטופלים כיצד להביע את הצרכים שלהם ואת רגשותיהם בצורה בריאה ומטפח צמיחה רגשית, רוחנית ופסיכולוגית.

המחקר בטיפול בפסיכודרמה עדיין חדש למדי. חלק ניכר מהמחקר הנוכחי מתמקד דווקא בטיפולי פסיכודרמה לילדים ובטיפולים בנשים ובחוויות טראומטיות, כמו קורבנות של מעשי אלימות ונפגעות תקיפה מינית. המחקר על נשים ופסיכודרמה מסתמן כמבטיח מספיק על מנת שהחוקרים יהיו בעלי מוטיבציה לבחון את היתרונות של הטיפול גם בקרב אוכלוסייה מבוגרת ובקרב גברים. כמו כן, מטפלים בפסיכודרמה הצליחו ליישם את השיטה עם מתבגרים בגלל הדמיון שלה לשפת המשחק של הילד ודיווחו על אחוזי הצלחה גבוהים.

טכניקות המשמשות מטפלים בפסיכודרמה

פגישות פסיכודרמה מבוצעות לרוב במסגרות קבוצתיות שבועיות, הכוללות בין 8-12 מטופלים. הטיפול נמשך בין 90 דקות לשעתיים, ובמהלכו מתמקדים כל פעם במצב מתוך חייו של אדם אחד, כאשר יתר חברי הקבוצה לוקחים על עצמם תפקידים לפי הצורך.

המפגש כולל בדרך כלל שלושה שלבים:

  1. שלב החימום
  2. שלב הפעולה
  3. שלב השיתוף

באמצעות משחק ותפקידים מבוססי דרמה, ה"גיבור" ומשתתפים אחרים מפתחים תובנות משותפות ואישיות בנוגע לנושאים מהעבר, אתגרים בהווה ואפשרויות עתידיות. 

מטרת שלב החימום היא לסייע ביצירת אמון, לכידות קבוצתית ותחושת ביטחון בקרב החברים. ללא אמון, חברי הקבוצה עלולים להרגיש לא בנוח לבצע שיטות פעולה או לבחון סוגיות או סכסוכים שהועלו. טכניקה אחת, המשמשת לעתים קרובות בחימום, היא הצגת תפקידים. במסגרת הטכניקה חברי הקבוצה מאמצים תפקיד מסוים על מנת להציג את עצמם.

בשלב הפעולה, הגיבור יוצר בעזרתו של המטפל סצנה, המבוססת על אירועים משמעותיים בחייו הנוכחיים. המטפל מנחה את המפגש, בעוד שחברי קבוצה אחרים משמשים אגו עזר, יחידים מחייו של הגיבור. יתר חברי הקבוצה מתנהגים כקהל. 

בשלב הפעולה נעשה שימוש באחת או יותר מהטכניקות הבאות: 

  • היפוך תפקידים: הגיבור יוצא מתפקידו ומשחק את תפקידו של אדם משמעותי בחייו. פעולה זו יכולה לעזור לגיבור להבין את תפקידו של האדם האחר ולעזור לבמאי (המטפל) להבין טוב יותר את הדינמיקה שבמערכת היחסים. פעולה זו עשויה לסייע גם בהגברת האמפתיה של הגיבור. 
  • שיקוף: הגיבור הופך למתבונן בעוד אגו עזר תופס את חלקו של הגיבור ומציג סיטואציה, כך שהגיבור יכול לצפות מהצד. טכניקה זו יכולה להועיל כאשר הגיבור חווה רגשות שליליים ביותר או שהוא מרגיש מופרד או מרוחק מתחושות או רגשות בנוגע לסיטואציה. 
  • הכפלה: חבר בקבוצה מאמץ את התנהגותו ותנועותיו של הגיבור, ומבטא בקול רם את כל הרגשות או המחשבות שהוא מאמין שהם רגשותיו ומחשבותיו של הגיבור. ניתן להשתמש בטכניקה זו לבניית אמפתיה כלפי הגיבור או לאתגר, באופן בונה ולא תוקפני, היבט כלשהו בסצנה או בפעולותיו של הגיבור.
  • סולו: הגיבור משייך מחשבות ורגשות פנימיים לקהל.

בשלב השיתוף הבמאי עובר לתפקיד המטפל במטרה להקל על עיבוד הסצנה. האמונה כי חשיפת הרגשות ועיבודן הוא חיוני להתרחשות הטרנספורמציה.

שלב השיתוף נותן זמן לדיון קבוצתי על האירועים שהתרחשו בשלב הפעולה, ובמהלכו הקהל עשוי לשקול, בין היתר, כיצד  מחשבותיו או תצפיותיו יכולות להשפיע על דרכי הגיבור לתקשר או לבוא לידי ביטוי במערכות היחסים שלו עם הסביבה.

הכשרה והסמכה למטפלים בפסיכודרמה

המטפלים בפסיכודרמה חייבים לעבור הכשרה והסמכה לטיפול בתחום. במסגרת ההכשרה הם רוכשים כלים וידע להדרכה וטיפול אישיים וקבוצתיים, ומשלבים לימוד דידקטי עם התמחות מעשית.