טיפול באומנות

טיפול באמנות הוא סוג של טיפול אקספרסיבי, המשתמש בתהליך היצירתי של יצירת אמנות לשיפור רווחתו הגופנית, הנפשית והרגשית של האדם.

התהליך היצירתי, הכרוך בביטוי האמנותי של האדם, יכול לסייע לאנשים לפתור בעיות וכן לפתח ולנהל את התנהגויותיהם ורגשותיהם, להפחית לחצים ולשפר את ההערכה והמודעות העצמית.

המטופל במסגרת הטיפול באומנות לא צריך להיות מוכשר או אמן כדי ליהנות מיתרונות הטיפול, והמטפל מסייע לו במסגרת הטיפול לצלול למסרים הבסיסיים המועברים באמצעות האמנות שלו, על מנת שיסייעו לו בתהליך הריפוי.

מטרות הטיפול באמנות מגוונות, והוא נועד להשיג דברים שונים עבור מטופלים שונים. הטיפול מאפשר לייעץ, לטפל, לרפא ולשקם מטופלים ואף לוקל חלק בהליכים פסיכותרפיים. במובן הרחב של המילה, הטיפול באומנות מאפשר לעסות את הפנימיות של האדם באופן שעשוי לספק הבנה מעמיקה יותר שלו.

מה זה טיפול באומנות, ואיך זה נעשה?

טיפול באמנות הוא השימוש הטיפולי ביצירת אמנות, בתוך מערכת יחסים מקצועית, על ידי אנשים שחווים מחלה, טראומה או אתגרים בחיים, ועל ידי אנשים המחפשים התפתחות אישית. באמצעות יצירת אמנות והשתקפות על מוצרי התהליכים ודרך התהליכים שהמטופלים עוברים בזמן התהליך הטיפולי, הם יכולים להגביר את המודעות לעצמם ולאחרים, להתמודד עם תסמינים, לחץ וחוויות טראומטיות, לשפר יכולות קוגניטיביות וליהנות מיצירת אמנות על ידם.

למי הטיפול יכול לסייע?

לרוב, כל אחד יכול להשתמש בטיפול באמנות. בעולם שבו ישנן מספר רב כל כך של דרכים לתקשר ולהביע את העצמי, טיפול באומנויות הוא רק דרך נוספת להשתמש בה. אחד ההבדלים העיקריים בין תרפיה באמנות לצורות תקשורת אחרות הוא שרוב צורות התקשורת האחרות מעודדות את השימוש במילים או בשפה כאמצעי תקשורת, ופעמים רבות, בני אדם אינם מסוגלים להתבטא בטווח מוגבל זה. 

מסיבה זו הטיפול יעיל מאוד עבור מי שסובל מהפרעות או קשיים בתקשורת בינאישית, מוגבלות בשפה או בשמיעה, מי שמצוי על הספקטרום האוטיסטי וכדו'.

אחד הדברים היפים שבאמנות כטיפול הוא היכולת של האדם לבטא את רגשותיו באמצעות כל סוג של אמנות. למרות שישנם סוגים אחרים של טיפולים אקספרסיביים (כמו פסיכודרמה, למשל), הטיפול באמנות כפי שנדון כאן בדרך כלל משתמש בצורות מסורתיות יותר של אומנות, כמו ציור, רישום, צילום, פיסול או מגוון סוגים אחרים של ביטוי לאמנות חזותית.

להלן כמה מהאוכלוסיות שיכולות למצוא יתרונות רבים בטיפול באומנות: 

  • מבוגרים אשר סובלים מרמות לחץ גבוהות
  • ילדים אשר סובלים מבעיות התנהגותיות ו/או חברתיות בבית הספר או בבית
  • ילדים או מבוגרים אשר חוו אירוע טראומטי 
  • ילדים עם לקויות למידה
  • אנשים הסובלים מפגיעה מוחית
  • אנשים הסובלים מבעיות נפשיות 

עבור אילו בעיות טיפול באומנות יעיל?

הטיפול באומנות יכול לסייע בהתמודדות עם תהליכים שונים כמו זקנה והתבגרות, וכן בהתמודדות עם בעיות משפחתיות או זוגיות. פרט לכך הוא עשוי לסייע לילדים ולמבוגרים להתמודד עם חרדה, דיכאון, הפרעות אכילה, קשיים רגשיים, PTSD, סוגיות פסיכו- סוציאליות, לחץ ומצבים רפואיים שונים. כמו כן, הוא עשוי לסייע למטופלים להתמודד עם מחלת הסרטן או עם תסמינים פסיכולוגיים שקשורים למחלות אחרות.

דוגמאות לטכניקות טיפול באומנות

  • ציור: ציור מספק יתרונות טיפוליים ושחרור רגשי לחולים. פעולת הציור מרגיעה את המטופלים ומאפשרת להם פשוט להתרכז ביצירת יצירת אמנות יפהפייה. מטפלים באמנות משתמשים בציור בפגישותיהם כדי ליצור תקשורת פתוחה בין המטופלים, והציור מאפשר למטופלים להירפא רגשית מטראומה פיזית ונפשית. המטופלים מציירים בתקשורת מילולית מינימלית או עוקבים אחר רמזים מילוליים, ואיש מקצוע המשתמש בטכניקות טיפול באמנות עשוי להניע את המטופלים לצייר את רגשותיהם או לצייר תמונה של רגע עצוב בחייהם. הצבעים, הקווים והתמונות שיוצר המטופל על הבד לעיתים קרובות מדברים בקול רם יותר ממילים.
  • פיסול: יצירת פסלי עץ, חימר, מתכת, עיסת נייר ואבן מציעה יתרונות לבריאות הנפש. פיסול בטיפול באמנות יכול לעזור למטופלים ליצור מודעות עצמית טובה יותר ולהגביר את רווחתם, ונמצא כי שיעורי פיסול עם חולי דמנציה יכולים להגביר את הריכוז, לשפר את ההערכה העצמית ולהגביר את תחושת האושר הכללית של המטופלים. יועצים משתמשים גם בתרגילי פיסול משפחתי, בהם בני משפחה או זוג מפסלים כדי לחשוף רגשות מודחקים ודינמיקה לא בריאה.
  • צילום: הצילום מציע אמצעי ביטוי לאנשים בעלי יכולות שונות. מטפלים באומנות משתמשים בצילום כדי לעזור למטופלים לנצל את רגשותיהם או להיזכר בחוויות כואבות, באמצעות צילום, חולים יכולים לתפוס את חייהם בדרכים אינטימיות שהם אולי לא מעוניינים להעביר באופן מילולי, והצילום יכול גם לעזור למטופלים בכיסא גלגלים או לילדים עם אוטיזם לממש את יכולותיהם מעבר למגבלותיהם הפיזיות או הנפשיות. יועצים בפגישות טיפול קבוצתיות עשויים לבקש מהחולים לשתף תמונות עם אחרים לדיון פתוח.
  • יצירת מסכות: יצירת מסכות מסייעת לחולים בטיפול באמנות לחשוף אלמנטים מודחקים של עצמם. אנשים חובשים מסכות פסיכולוגיות כמקור הגנה, ובעזרת יצירת מסכות ודיון עם המטפל על תהליך היצירה מטופלים יכולים ללמוד לחשוף את רגשותיהם ולתקשר בגלוי אודות אירועים טראומטיים. יצירת מסכה אמנותית גם מאפשרת למטופלים להתעמק בחלקים שונים של הפרסונה שלהם ולהשיג מודעות עצמית גדולה יותר. 
  • טקסטיל: פעולת יצירת טקסטיל משותף לקהילות שחוו טראומה, רדיפה או ניצול מעניקה לניצולים קול לספר את סיפורם. מטפלים באמנות משתמשים בתפירה, אריגה וסריגה בטיפול באמנות. לחולים רבים יש כישורי טקסטיל, כך שמדיום זה מתגלה כיעיל בטיפול באמנות. הפעילויות החוזרות והקצביות של יצירת טקסטיל עוזרות לאנשים להתמקד ולעורר חלקים שונים במוח. בנוסף, תהליך התפירה ממריץ אנשים ועוזר להם לחדד כישרון מעשי ויצירתי.
  • אומנות דיגיטלית: הזמינות הגוברת של טכנולוגיה דיגיטלית הפכה את האמנות הדיגיטלית לשימושית בטיפול. המדיום מאפשר למטופלים להשתמש בטכנולוגיה מוכרת ליצירת פרויקטים של אמנות דיגיטלית שהם יכולים לשתף בקלות עם אחרים. בתהליך הטיפול יוצרים המטופלים סרטים, איורים, אנימציות וקולאז'ים דיגיטליים באמצעות מגוון כלים נגישים, כמו טלפונים סלולריים, מחשבים, טאבלטים ואפליקציות, המאפשרים למטופלים ליצור פרויקטים אמנותיים. המדיה הדיגיטלית מאפשרת למטופלים עם יכולות פיזיות מוגבלות לצייר וליצור אמנות הניתנת לשיתוף. טכניקות טיפול באומנות אלה עוזרות למטופלים להשיג הערכה עצמית גדולה יותר, תחושת העצמה ותחושת שליטה.
  • כתיבה: שירה, כתבי עת, סיפורת וכתיבה אקספרסיבית אחרת יכולים לעזור למטופלים להביע רגשות שהם אינם מסוגלים להעביר באופן מילולי למטפל. מטפלים רשאים להשתמש בהנחיות לכתיבה יצירתית בד בבד עם פרויקטים של אומנות חזותית כמו ציורים או רישומים. טכניקות כתיבה בטיפול באמנות כוללות בקשה ממטופלים להכין רשימות של רגשות שמתעוררים בהם כתוצאה מהתבוננות בציור או להשלים משפט אודות הקולאז' שלהם. תהליך הכתיבה מאפשר לחולים בעלי כישורים מילוליים חזקים לראות קשרים בין חוויותיהם, רגשותיהם ומעשיהם.

מי מוסמך לטפל באומנות?

מטפלים באמנות הם אנשי מקצוע שהוכשרו הן באמנות והן בטיפול. הם מכירים ומנוסים בתהליכי התפתחות, תיאוריות פסיכולוגיות, פרקטיקה קלינית, מסורות רוחניות, רב תרבותיות ואמנותיות, ומכירים בפוטנציאל הריפוי של האמנות.

המטפלים באומנות משתמשים באומנות לצורך טיפול, אך גם לצורך הערכה ומחקר, ומשתפים פעולה עם מטפלים נוספים ורופאים כיועצים וכשותפים פעילים להליך הריפוי של המטופלים. הם מאומנים לקלוט סמלים ומטאפורות לא מילוליות, שבאים לידי ביטוי, לרוב באמצעות אמנות ותהליך היצירה, מושגים שלרוב קשה לבטא במילים. בתהליך זה האדם באמת מתחיל לראות את ההשפעות של טיפול באמנות ואת התגליות שניתן לגלות.

מטפלים באמנות עובדים עם אנשים בכל הגילאים: יחידים, זוגות, משפחות, קבוצות וקהילות. הם מספקים שירותים, באופן פרטני וכחלק מצוותים קליניים, במסגרות הכוללות מוסדות לבריאות הנפש, שיקום רפואי ופלילי, תוכניות הסברה לקהילה, מרכזי בריאות, בתי ספר, בתי אבות ושיטות עבודה עצמאיות.

למה כדאי להתנסות בטיפול באמנות?

כמו בכל סוג טיפול, גם הטיפול באומנות מסייע לשפר את המצב הרגשי או את הרווחה הנפשית של המטופל. טיפול באומנויות הבעה לא חייב לשמש רק כטיפול, והוא עשוי לסייע להפגת מתחים או מתח, או לשמש לצורך גילוי עצמי.