טיפול במוזיקה

טיפול במוזיקה הוא תחום מבוסס ראיות ומחקרים קליניים, שמשלב טכניקות כמו האזנה, הרהור ויצירה של מוזיקה לשיפור בריאות המטופל ורווחתו.

נמצא כי החיבור בין אנשים למוזיקה מאפשר להם להביע את עצמם ביתר קלות, לזהות ולעבד חוויות קשות, לפתח מיומנויות חברתיות ותקשורתיות, ואף לשחרר רגשות ולתעל אותם באופן מועיל וחיוני.

טיפול במוזיקה נעשה על ידי מטפל מוסיקלי מוסמך, וניתן לבצע אותו במסגרות אישיות או קבוצתיות. לעתים קרובות מומלץ לשלב את הטיפול במוזיקה עם טיפולים או תרופות אחרות.

מתי הטיפול במוזיקה יעיל?

ניתן להשתמש בטיפול במוזיקה במגוון מצבים עבור מבוגרים או ילדים. טיפול רגשי במוזיקה יכול לסייע לאנשים הסובלים מחרדה, דיכאון , פוסט טראומה, פחדים ובעיות רגשיות נוספות. כמו כן, הטיפול במוזיקה יכול לסייע גם בטיפול בכאב.

הסובלים מאוטיזם יכולים לשפר את היכולת לתקשר ולהתרועע באמצעות הטיפול במוזיקה, שמתורגל גם עם מטופלים במתקנים פסיכיאטריים או מטופלים ששוהים בהוספיס.

טיפול במוזיקה יכול להיות יעיל במיוחד עבור אנשים הסובלים ממחלת אלצהיימר, דמנציה ונזק מוחי עקב שבץ מוחי או פגיעה מוחית טראומטית. חוויות מוזיקליות, כמו האזנה לשירים מהעבר, יכולות לפתוח חלון לביטוי ולמודעות רגשית, ולאפשר באופן זמני למטופלים להביע את עצמם, להיות מודעים לרגשותיהם וליצור קשרים עם יקיריהם.

למה לצפות מהטיפול?

לאחר תשאול, שיחה והערכה ראשונית, המטפל במוזיקה מתאים טכניקות טיפול שיתאימו לצרכיו הספציפיים של המטופל ולהעדפותיו האישיות. גישה טיפולית אחת לדוגמה היא ליצור מוזיקה על ידי זמזום מנגינה נוסטלגית מהילדות, שירה כחלק ממקהלה או אלתור מוזיקה על מגוון כלים כמו תופים, פסנתר, גיטרה או פעמונים.

אם המטופל מסוגל לדון בחוויה, המטפל עשוי לשאול אותו מה מזכירים לו הצלילים או מה הם גורמים לו להרגיש. המטפל והמטופל עשויים להקשיב יחד לשיר או מנגינה ולדון ברגשות ובזיכרונות שהשיר מעורר, ולחלופין, המטופל יכול לכתוב שיר או כוריאוגרפיה למנגינה, שיכולים להאיר דמות או סכסוך בחייו או לספק עבורו שחרור רגשי.

במהלך הטיפול עשוי המטפל לשלב בטיפול תרגילי נשימה ותרגילי הרפיה שונים, עם או בלי מוסיקה, כדי לסייע למטופל לשחרר מתחים ולהרגיע חרדה.

כל התרגילים המתורגלים בטיפול מאפשרים למטפל ולמטופל לחקור את המרכיבים הפסיכולוגיים, המשפחתיים, החברתיים, התרבותיים והרוחניים של עולמו הפנימי של המטופל, ואינם מצריכים כשרון, הכשרה או ידע מוזיקלי קודם מצידו של המטופל.

כמו כן, הטיפול אינו מתמקד במיומנות טכנית, אלא משתמש במוזיקה ככלי לשיקוף ולתקשורת.

איך הטיפול במוזיקה עובד?

בני אדם העריכו זה מכבר את העוצמה המרפאת והמשחררת של המוזיקה. המוזיקה מתחברת לתחושת קצב ראשונית שכולנו מחזיקים בה, אולם הטיפול במוזיקה מודרנית החל רק לאחר מלחמת העולם השנייה, כאשר מוזיקאים קהילתיים ביקרו בבתי חולים כדי להופיע בפני החולים, ונראה היה שחל שיפור במצבם הפיזי והריגשי של החיילים השתפרו פיזית ורגשית, מה שהוביל לכך שמוסדות הרפואה שכרו את שירותיהם של מוזיקאים לתפקיד.

טיפול במוזיקה ממשיך להיות חלק ממערך הבריאות שמציעים שירותי הבריאות בארץ ובעולם, ומוסיף רובד טיפולי לחולים המאושפזים בגלל מחלה או פציעה, עשוי לסייע לחולים להתמודד עם טראומה רגשית וכאב פיזי או להרגיש בטוחים יותר, שמחים ומחוברים יותר. מחוץ למסגרת הקלינית, אנשים עדיין יכולים ליהנות מהיתרונות הללו, שכן מוזיקה יכולה לעורר רגש, דיון, להקל על תחושות ולהפיג מתחים .

מוזיקה מעובדת ומופקת בדרך שונה מאשר דיבור מילולי, ועל ידי עקיפת מסלול זה היא מאפשרת למטופלים שסובלים מדמנציה וממחלת האלצהיימר להביע את עצמם, לתקשר עם יקיריהם ולחוות את העולם בצורה יותר תוססת.

ניתן לחלק את הטיפול במוזיקה ל- 5 היבטים טיפוליים:

  1. תשומת לב- המוזיקה תופסת את תשומת ליבנו ומסיחה אותנו מגירויים שעלולים להוביל לחוויות שליליות, כמו דאגה, כאב, חרדה וכדו'. 
  2. רגש- הדרך השנייה לטיפול במוזיקה היא באמצעות וויסות רגשי. מחקרים הראו כי למוזיקה יכולת לווסת את פעילות אזורי המוח המעורבים בייצור הורמוני רגשות שונים.
  3. הכרה- המוסיקה קשורה לתהליכי זיכרון, כולל קידוד, אחסון ופענוח של מידע מוזיקלי ואירועים הקשורים לחוויות מוזיקליות.
  4. התנהגות- הטיפול במוזיקה פועל גם באמצעות התנהגות מווסתת, ומוזיקה מעוררת ומציבה התנהגויות כמו דפוסי תנועה הכרוכים בהליכה, דיבור ותפיסה.
  5. תקשורת- המוזיקה היא אמצעי תקשורת, ולכן היא יכולה למלא תפקיד משמעותי במערכות יחסים, כפי שנרמז בהגדרת הטיפול במוזיקה/ אינטראקציה מוזיקלית בטיפול במוזיקה, במיוחד אלתור מוזיקלי, משמשת כשפה לא מילולית וקדם מילולית. זה מאפשר לאנשים מילוליים לקבל גישה לחוויות קדם מילוליות, ונותן לאנשים לא מילוליים אפשרות לתקשר עם אחרים בלי מילים. בנוסף, זה מאפשר לכל האנשים לקיים אינטראקציה בצורה יותר רגשית ומכוונת מערכת יחסים מאשר ניתן בהסתמך על שפה מילולית.

הכלים הטובים ביותר לשימוש בטיפול במוזיקה

למטפלים מומלץ לעקוב אחר העדפות מטופליהם, ויש לבחור אותם באופן ספציפי על פי הצרכים והיעדים שלהם.

עם זאת, מכשירים מסוימים פופולריים יותר. להלן 3 הנפוצים ביותר בקרב מטפלים בארץ ובעולם:

  1. ג'מבה/ תוף היד- בהתחשב בכך שלתוף יחיד זה אין מרכיב מלודי מרכזי, המטופל חופשי להביע ולהתחבר למקצבים המוזיקליים מבלי לחשוש מנגינת 'תו שגוי'. השימוש בתוף קטן מאפשר גם קשר בין המטפל למטופל בכך שהוא מאפשר להם להיות בסמיכות, כך שהם יכולים לנגן יחד במקביל, מה שאולי לא אפשרי עם פסנתר.
  2. גיטרה-  בדרך כלל המכשיר המוביל המשמש מטפל במוזיקה, וגם בה ניתן להשתמש בסמיכות למטופל. הגיטרה מאפשרת למטפל במוזיקה לשמור על שליטה מלודית או הרמונית תוך שהוא מאפשר למטופל לנגן, והיא יעילה מאוד במסגרת טיפול קבוצתי, מכיוון שהיא יכולה לעזור בשמירה על שליטה במסגרת הטיפולית.
  3. פסנתר-  ככל הנראה הפסנתר הוא הכלי הפופולרי לעבודה עם קבוצות גדולות, מכיוון שניתן להטביע באמצעותו צלילים שונים, בזמן שהמטופלים מנגנים. כמו כן, הפסנתר יכול להיות יציב יותר ולהחזיק מוזיקת רקע. עם זאת, המטפל במוזיקה צריך להיות מודע, למחסום הפיזי לכאורה בינו לבין המטופלים, ובמידת האפשר, ליצור קרבה פיזית על מנת לאפשר מרחב טיפול אינטימי במידת מה.

כשעובדים עם ילדים

כשמטפלים במוזיקה בילדים נעשה שימוש במגוון רחב של כלים, הכוללים ערכות פעמונים צבעוניים, מיני גיטרה ידידותית לילדים, תופים קטנים ועוד.

גם צפרדע גוירו, שמשמיעה צלילי קרקור, כמו צפרדע, קסטנייטות ושייקרים בצורות וצלילים שונים מאוד אהובים על ילדים, ופותחים אותם לטיפול במוזיקה באופן טבעי ואותנטי. היוקוללה מתאפיין בצליל מתוק ומזמין ומשמש כאלטרנטיבה לגיטרה.

כלי נגינה נוסף שעשוי לסייע למטפל במוזיקה עם ילדים הם הקבאסה, כלי הקשה עם אלמנט מישוש, שמפיק צליל ייחודי. הקבאסה טובה למיקוד מיומנויות מוטוריות גסות ועדינות.

לסיכום,

הטיפול במוזיקה מגובה במגוון מחקרים והנו מבוסס ראיות. הוא נמצא כחיוני עבור מטופלים מבוגרים וילדים כאחד עבור מגוון מצבים פיזיים ורגשיים.

הטיפול מתבצע על ידי גורם מוסמך, וטכניקת ואסטרטגיית הטיפול מותאמת באופן אישי לצרכיו של המטופל על סמך שיטות הטיפול של המטפל עצמו.

כאמצעי אוניברסלי המוזיקה מאפשרת לכל אחד להתחבר אליה ממקום אישי, ואולי כאן טמון סוד ההצלחה של הטיפול, שהופך אותו נגיש ומזמין עבור כולם.