טיפול בתנועה מתבסס על ההנחה שהגוף שלנו הוא מיכל החוויות שלנו, הוא אוצר זיכרונות ורגשות ומביע את עצמו במגוון דרכים. בעזרת הקשבה לגוף ניתן לקבל תובנות שונות ולטפל במגוון מצבים ומחלות.
למה טיפול בתנועה?
מכיוון שאנו קולטים את העולם באמצעות החושים, השימוש באומנויות בחיי היומיום שלנו נעשה באופן טבעי, אינטואיטיבי מאוד ואינו מאיים, ולכן יכול לסייע לנו להתמודד עם מחלות ואתגרים שונים.
בתקופות הרגשיות או הפגיעות ביותר שלנו, שירים עלולים להסעיר בנו רגשות עזים, ובאמצעות ריקוד אנו מסוגלים לבטא את הרגשות העמוקים ביותר שלנו.
תרפיה בתנועה, המכונה גם טיפול במחול, משתמש בתנועה על מנת לעזור לאדם להתמודד עם מחלה (פיזית או נפשית), מוגבלות או עם אתגרי החיים, שמונעים ממנו לתפקד באופן מלא. מטרת הטיפול בתנועה היא לשפר את רווחתו הקוגניטיבית, הפיזית, הנפשית והרגשית של האדם.
טיפול בתנועה, שיכול לכלול פעילויות שונות החל ממתיחות ועד לריקודים מאולתרים, מעודד אנשים להביע את רגשותיהם, מחשבותיהם ורעיונותיהם באמצעות תנועת גוף, בסביבה טיפולית בטוחה, חומלת ומכילה.
ידע תנועתי אישי – זה טבוע בכל אחד מאיתנו
כולנו נולדים עם תחושת תנועה בסיסית, ולגופנו שפה ייחודית משלו. חלקנו מאבדים קשר עם תחושת התנועה הזו בגלל חוסר שימוש, מחלה, מוגבלות או חסימות שנוצרות כתוצאה מהתניות חברתיות ותרבותיות או מהאופן שבו אנו תופסים את עצמנו.
תפקידו של המטפל בתנועה הוא לעזור לאדם להיזכר בתחושת התנועה הראשונית הזו, להתוודות לה, להביע את עצמו דרכה, ולתת דגש למחשבות או נושאים שהודחקו או כאלו שמפריעים לו בהווה ומונעים ממנו להתפתח או לתפקד בצורה מיטבית.
כיצד הטיפול בתנועה עוזר לאדם הסובל ממחלת נפש?
מטפלים בתנועה סבורים כי למרות שהטיפול בתנועה אינו מרפא מחלות נפש, הוא יכול להגדיל ולהרחיב את יכולותיו התפקודיות של האדם.
אנשים שנוטלים תרופות פסיכיאטריות עלולים לחוש רדומים ולחוות השטחת רגשות. כמו כן, הם עשויים להבחין בכך שתגובותיהם למצבים מסוימים השתנו. טיפול בתנועה מציע התערבות משלימה לתרופות עבור מטופלים עם הפרעות ומחלות נפש, בדומה לפיזיותרפיה שמציעה טיפול משלים לאנשים עם בעיות פיזיות אורתופדיות. בכך שהוא מציע התערבות חושית, הטיפול בתנועה מעודד ביטוי עצמי, עוזר לאדם להתמודד עם אתגרים שונים ומאפשר לו ללמוד כיצד לחיות איתם. כמו כן, הטיפול בתנועה מסייע למטופל להתחבר לעצמו, להיחשף לחלקים פנימיים באישיותו ולגלות את מה שקיים מעבר לתווית שעלולה לדבוק בו בגלל המחלה ממנה הוא סובל.
למי מתאים טיפול בתנועה?
כל מי שמעוניין להתחבר לגופו ולהבין את עצמו טוב יותר יכול ליהנות מטיפול בתנועה. גם עבור מי שסובל מבעיות רגשיות הטיפול יכול להיות מועיל, ובאופן כללי, התנועה מיטיבה עם כל אדם, שמבקש להתחבר לעצמו ולהשתחרר מרגשות שמעיקים עליו.
כיום משתמשים בטיפול בתנועה עם אוכלוסיות שונות, על פני קבוצות גיל וקטגוריות אבחון. הטיפול בתנועה למבוגרים, לנוער ולילדים יכול לעזור למטופלים בכל גיל להתמודד עם תפקודים קלים ועיקריים ולהגביר את תחושת הרווחה הכללית שלהם.
פרט לכך, התנועה משמשת כמטאפורה חזקה לדרך בה המטופל מעוניין לשחזר את חייו, והיא מסייעת לו להתגבר על תפיסותיו ומערכות האמונה המגבילות את מי שהוא ואת מה שהוא מסוגל להיות.
מטפל מיומן יוכל להתאים את המפגש הטיפולי באופן אישי למטופל או לקבוצת מטופלים על מנת לענות על צורכיהם בצורה מיטבית. לשם כך המטפל מבצע תשאול והערכה של צרכי המטופל במטרה לזהות את האתגרים או הנושאים שדורשים התייחסות במסגרת הטיפול, ועל סמך הערכה זו בונה אסטרטגיית טיפול שתוכל לסייע למטופל לפתור אותם.
מה קורה במהלך הטיפול בתנועה?
למרבית האנשים יש עכבות ומחסומים פיזיים, מנטליים ורגשיים שאספו מילדותם ולאורך חייהם. פרט לכך, רבים לא אוהבים לרקוד בפומבי מכיוון שהם מאמינים שיש להם "שתי רגליים שמאליות". לכן כל פגישה לצורך טיפול בתנועה מתוכננת תוך התחשבות באתגרי המטופלים, לרבות תחושות אלו, שעלולות לגרום להם לחוש אי נוחות, לפחות בתחילת התהליך הטיפולי.
כל מפגש טיפול בתנועה מתייחס ל- 4 היבטים / שלבים:
- חימום או בניית תנועה: נעשה באמצעות משחקים ופעילויות, המסייעים למטופלים להתכוונן למפגש ולהרגיש נוח בתנועה. אביזרים כמו סרטים או בלונים עשויים לשמש כדי לעזור לאדם להרגיש בנוח ולהתחיל לבטא את עצמו.
- פיתוח נושאים: בשלב זה מתייחסים לצרכים הספציפיים של המטופל או הקבוצה. לדוגמא, עבור מטופלים עם מוגבלות, התפתחות הנושא עשויה להיות מכוונת לעמידה ביעדים של תיאום גוף ופיתוח מוטורי. לאחר מכן המטפל יוצר פעילויות המסייעות לאדם לחקור את תיאום גופו ולשפר מיומנויות באופן אישי.
- שלב התקררות: בשלב זה משולבים תרגילי נשימה במסגרת התנועה כדי לעזור לאדם להירגע.
- עיבוד מילולי או סגירה: בשלב זה המטופל או קבוצת המטופלים מבצעים תחקיר עם המטפל לגבי הסשן הטיפולי. המטפל והמטופלים עשויים לדון באפשרויות אינטגרציה: כיצד המטופלים יכולים לאמץ את מה שחוו במהלך הטיפול ולהשתמש בו בחיי היומיום שלהם.
האם טיפול בתנועה מתאים גם למי שלא רקד מעולם?
הטיפול בתנועה אינו מיועד אך ורק לרקדנים, והוא גם אינו שיעור ריקוד.
בעוד ששיעור ריקוד מתמקד בסגנון, צורה וטכניקה, הטיפול בריקוד לעומת זאת לא עוסק בהיבטים אלו כלל וכלל, ואינו מעריך את המטופלים על פיהם, על אופן ביצוע הצעדים, או כיצד הם נראים כאשר הם רוקדים. כמו כן, על המטופלים לא מוטל להגיע לתוצאה שנקבעת מראש וההתמקדות היא במה שהמטופל חווה בתוכו.
שלא כמו בשיעור ריקוד, המשתתפים בפגישה טיפולית בתנועה אינם צפויים להתחיל לרקוד ברגע שהמוזיקה מתחילה להתנגן. המטפל מנחה את המטופלים במגוון פעילויות תנועה פשוטות, שמסייעות לגוף להתחמם, להיפתח ולהיות נינוח, כך שיוכל לספר חוויות ולהביע תחושות באמצעות תנועה.
במהלך הטיפול בתנועה המטפל רק מציע רעיונות לתנועה, אך את התנועה מוביל המטופל. הקצב מתגבר לאט, כאשר כל מטופל מחליט לאיזה קצב הוא מתחבר, וכמה הוא היה רוצה למתוח את עצמו.
האם ניתן להתנסות בטיפול בתנועה באופן חד פעמי?
כמובן. ניתן להתנסות בפגישה חד פעמית של טיפול בתנועה, ומטפלים רבים אף מציעים להתנסות תחילה, לפני שקובעים תוכנית טיפולית מלאה.
כיצד בוחרים מטפל בתנועה?
אם ברצונכם לחקור את הבעיות שלכם באמצעות טיפול בתנועה או פשוט להעניק לעצמכם כלי נוסף להתמודדות עם קשיים ואתגרים בחיים, עדיף לבחון מטפלים שונים ולעבור טיפול רק אצל מטפל שגורם לכם להרגיש בנוח.
זכרו שלא כל הרקדנים המיומנים או המקצועיים יכולים להפוך למטפלים בריקוד, ועל מנת לעסוק בתחום זה יש לעבור הכשרה מקצועית. כמו כן, מטפל מכל סוג צריך שיהיו לו יכולות הכלה, רגישות גבוהה וחמלה.
לאחר שמצאתם מטפלים מתאימים, וודאו שיש להם ידע והבנה נרחבת בבעיות שעמם אתם מתמודדים, ושיש להם ניסיון בטיפול בנושאים אלו.
להלן מספר שאלות שתוכלו לשאול את המטפל בתנועה כדי לבחון האם הוא המטפל שמתאים לכם:
- מה הכישורים של המטפל? כמה זמן הוא עוסק בתחום?
- האם יש לו רקע בפסיכולוגיה?
- עם אילו אוכלוסיות הוא עובד? והאם הוא מתמחה בטיפול בתנועה לילדים או למבוגרים? האם הניסיון שלו תואם את הצרכים שלכם?
- באילו טכניקות טיפול בתנועה הוא עושה שימוש?
- בחנו האם הם מרגיעים אתכם.
- בקשו פגישת התנסות על מנת לבחון את מידת החיבור שלכם לסגנון הטיפול, ואיך הגוף שלכם מגיב לטיפול.