סוגי טיפול שונים לדיכאון וחרדה

דיכאון וחרדה הן שתי הפרעות פסיכיאטריות נפוצות ביותר. למרות שהן מאובחנות בנפרד, הן קרובות מאוד זו לזו מבחינת המקורות שלהן ותהליכי המוח מהן הן נגרמות. דיכאון יכול להתחיל כמצב רוח רע וכחלק משגרת החיים, אך עלול להתפתח להפרעה הדורשת טיפול רפואי כמו כל מחלה של הגוף. 

דיכאון מתבטא במצב רוח ירוד, ריקנות, חוסר חשק לעשות דברים ומחשבות פסימיות ושליליות על העצמי. במקרים רבים דיכאון מופיע עם חרדה והם אף מעצימים אחד את השני. חרדה מתבטאת במתח ועצבנות, פוביות שונות, הפרעות טורדניות כפייתיות ופאניקה. 

שתי ההפרעות מקשות על התפקוד היומיומי וגורמות למצוקה נפשית קשה. במאמר זה נדון בסוגי הטיפול השונים לדיכאון וחרדה.

למה חשוב להכיר את סוגי הטיפול השונים?

כדי לקבל את הטיפול הטוב ביותר בכל סוג של מחלה או הפרעה, חשובים שני דברים: אבחון נכון וטיפול מותאם ומדויק – אותו דבר גם בכל מה שקשור בנושא דיכאון וחרדה. וכדי שזה יתקיים לשם כך חשוב להכיר את סוגי הטיפול השונים כדי להתאים אותם בצורה האפקטיבית ביותר. 

אילו סוגי טיפול קיימים לדיכאון וחרדה?

ניתן לחלק את סוגי הטיפול בדיכאון ובחרדה לשלושה סקטורים: טיפול תרופתי, טיפול פסיכותרפי וטיפול טבעי.

טיפול תרופתי

תרופות אנטי-דיכאוניות ממשפחת SSRI הן התרופות השכיחות הניתנות במקרה של דיכאון. בין התרופות הניתנות ממשפחה זו ניתן למנות את הפרוזק, לוסטרל, סרוקסט, ציפרמיל, פבוקסיל, וציפרלקס ועוד.

כל התרופות נוגדות הדיכאון פועלות כולן על אותו עיקרון של ויסות רמת מוליכים עצביים מסוימים במוח, הנקראים נוירוטרנסמיטרים, ביניהם סרוטונין, נוראדרנלין או דופמין. 

תרופות לטיפול מהיר בחרדה הן ממשפחת הבנזודיאזפינים, תרופות המאיצות את הפעולה של כימיקל במוח הנקרא GABA,  מוליך עצבי אשר מעביר אותות בין תאי המוח, הנוירונים. מכיוון שהמסר שמעביר ה-GABA הוא מסר מדכא פעילות, הפעלתו באמצעות תרופות גורמת להתמתנות השדרים המוחיים.

לחרדה מתמשכת ניתן טיפול תרופתי ממשפחת התרופות האנטי-דיכאוניות. 

טיפולים פסיכותרפיים

הטיפול הפסיכותרפי הוא טיפול רגשי ומטרתו להביא לשיפור באיכות החיים של המטופל באמצעות שינוי מחשבתי והתנהגותי. השיטות המוכחות ביותר הן טיפול קוגניטיבי-התנהגותי ופסיכותרפיה בין-אישית. שניהם מתמקדים בזיהוי מקור הבעיה ובחתירה אקטיבית לפתרונה. 

טיפול קוגניטיבי התנהגותי, CBT, מתרכז ברגשות, מחשבות, התנהגויות ובאינטראקציה ביניהן. הפסיכותרפיה הבין-אישית, IPT, עובדת על היחסים הבין אישיים בחי המטופל והשפעתם על מצבו הרגשי.

פתרונות טבעיים לטיפול בחרדה ודיכאון

בין השיטות הטבעיות להפחתת חרדה ודיכאון אפשר למנות פעילות גופנית, מדיטציה, דמיון מודרך, דיקור סיני וצמחי מרפא.  ובנוסף, נטילת תוספי תזונה ושמירה על תזונה מאוזנת ובריאה. 

סוגי טיפול שונים לדיכאון וחרדה 2

ניהול אורח חיים תקין לניהול הדיכאון

כדי להפחית את עוצמת תסמיני החרדה והדיכאון מומלץ לצמצם את הסיכון להתקבעות מתמשכת שלהן על ידי מספר שיטות:

תזונה

תזונה ים תיכונית עשויה לסייע בהפחתת עוצמות חרדה, בין השאר תזונה המבוססת על פירות, ירקות, דגנים מלאים וחומצות שומן בריאות. 

 שינה

בין הפרעות חרדה ודיכאון לבין בעיות שינה יש מעגל קסמים קשה וכואב וכדי להבריא יש להפסיקו.  למשל, על-ידי נטילת תרופות המסייעות להירדם או באמצעות טיפולים נפשיים, מדיטציה, מיינדפולנס וטיפולי ביופידבק.

שיטות להתמודדות עם לחצים

לחץ פיזי ונפשי מעודד תסמינים של חרדה ודיכאון וכדי להפחיתו חשוב לעסוק בפעילות גופנית, ליטול צמחי מרפא, לבצע תרגילי יוגה, לאכול אוכל בריא, לתרגל תרגילי נשימה ולשנות הרגלי חשיבה.

הימנעות מסמים ואלכוהול

חומרים המעודדים התמכרויות כגון סמים ואלכוהול עשויים להחמיר חרדות ודיכאון, גם אם בעת נטילתם יש רגיעה כלשהי. לכן, כחלק מטיפול בהפרעות אלו נעשה טיפול מניעתי ותהליך גמילה. 

שילוב של טיפול תרופתי עם טיפולים אחרים

שילוב של תרופות ופסיכותרפיה מועילים לרוב המאובחנים בהפחתת התסמינים הנובעים מהפרעות חרדה ודיכאון אולם כדי להשיג תוצאות בפרק זמן קצר יותר ולשמור עליהן לאורך זמן חשוב לעשות גם שינוי הרגלים. 

לשמור על אורח חיים בריא הכולל הקפדה על פעילות גופנית סדירה, שמירה על תזונה מאוזנת ובריאה, שינה טובה  והימנעות מאלכוהול וסמים. בנוסף, כדאי להיעזר בטיפולים מפחיתי לחץ כגון מדיטציה, יוגה, תרגול נשימות וכן תרגול חשיבה חיובית. 

סיכום

כפי ניתן לראות קיים מספר לא מבוטל של אופציות לטיפול בהפרעות חרדה ודיכאון. הטיפול תלוי בחומרת ההפרעה ומשתנה מאדם לאדם. הטיפולים העיקריים כוללים טיפולים תרופתיים, פסיכותרפיים וטיפולים טבעיים.