כיצד חרדה משפיעה על עליה במשקל

חרדה יכולה להשפיע בצורה ניכרת על היכולת לשמור על משקל גוף בריא, כמו כן חרדה גם יכולה למנוע ירידה במשקל. בין אם זה כתוצאה מרמות גבוהות של הורמון הקורטיזול שנוצר מלחץ, התנהגויות לא בריאות הנוצרות מלחץ או שילוב של השניים. הקשר שבין חרדה ולחץ לעלייה במשקל הוא בולט ביותר.

הקשר בין חרדה לבין קורטיזול

במשך שנים מחקרים מראים שעליה בהורמון הלחץ קורטיזול עלולה להוביל לעליה במשקל. בכל פעם שאתם חווים לחץ, בלוטות יותרת הכליה שלכם משחררות אדרנלין וקורטיזול. וכתוצאה מכך גלוקוז (מקור האנרגיה המרכזי של הגוף) משוחרר לתוך זרימת הדם. הגוף מפרש שאתם נמצאים בסיטואציה מסוכנת, ומשום כך הוא מבצע את הפעולות הללו, ונותן לכם את האנרגיה שאתם צריכים כדי לברוח מהסכנה.

לאחר שהסכנה חלפה האדרנלין הגבוה נעלם בהדרגה והסוכר בדם יורד. זהו השלב שבו הקורטיזול נכנס להילוך גבוה כדי לחדש את אספקת האנרגיה לגוף במהירות.

קורטיזול והתשוקה לסוכר

משום שסוכר מספק לגוף את האנרגיה שהוא חושב שהוא צריך, לעתים קרובות הסוכר יכול להפוך לדבר הראשון שאתם פונים אליו במקרה של חרדה.

החסרון בצריכת סוכר כה גבוהה הוא שהגוף נוטה לאגור את הסוכר, בייחוד לאחר סיטואציות מלחיצות. האנרגיה הזאת נאגרת בעיקר כשומן בטני, אשר יכול להיות קשה במיוחד להורדה לאחר מכן. וכך המעגל האכזרי מתחיל: חווים לחץ וחרדה, הגוף משחרר קורטיזול, עולים במשקל, התשוקה לעוד סוכר עולה, צורכים יותר סוכר ועולים עוד ועוד במשקל.

ישנם לא מעט פתרונות לאנשים אשר הצליחו לצאת ממעגל הלחץ הזה, ומעוניינים להיפטר משאריות השומן העודף, כמו לדוגמא: הקפאת שומן בקור אשר מאפשרת לחטב ולמצק חזרה את הגוף, ללא הצורך לעבור ניתוח פולשני.

קורטיזול ומטבוליזם

גם אם אתם לא אוכלים בדרך כלל מאכלים המכילים רמות גבוהות של שומן וסוכר, הקורטיזול גם מאט את המטבוליזם (חילוף החומרים) הטבעי של הגוף שלכם, מה שגורם לקושי נוסף לרדת במשקל.

ב- 2015 בוצעו מחקרים לגבי הקשר שבין לחץ וחרדה לירידה בתפקוד המטבולי בגוף. המחקרים מצאו שבממוצע, כל אישה שדיווחה על מקרה חרדה ב- 24 השעות האחרונות, שרפה 104 קלוריות פחות מאישה שלא חוותה חרדה באותו פרק זמן. הנשים שחוו לחץ גם סבלו מרמות גבוהות יותר של אינסולין, שזהו הורמון שגורם לאגירת שומן בגוף.

חרדה מובילה להרגלים לא בריאים

בנוסף לשינויים ההורמונליים הקשורים לחרדה, חרדה ולחץ יכולים גם להוביל להרגלים רעים ולאורך חיים לא בריא, אשר יכולים לגרום לעליה במשקל:

  • אכילה רגשית: בנוסף לכך שעליה ברמות הקורטיזול יכולה להעלות את התשוקה לאוכל לא בריא, אכילה בזמן לחץ לרוב תגרום לנו לאכול כמות גדולה יותר ממה שבדרך כלל אנו אוכלים. אתם יכולים למצוא את עצמכם אוכלים הרבה חטיפים ומתוקים אשר מספקים לכם הקלה ונחמה זמנית מהלחץ, אבל מקשים מאוד על שמירת המשקל.
  • אכילה ג'אנק פוד ואוכל זמין: כאשר אנחנו בלחץ ואנחנו לא מתכננים קדימה ומתפקדים כראוי, ישנה נטייה לאכול את הדבר הזמין והמהיר ביותר, שהוא לא תמיד האפשרות הבריאה ביותר לנו. יש סיכוי רב יותר שבזמן לחץ או חרדה, תעדיפו לקנות אוכל מהיר, מאשר להקדיש את הזמן והאנרגיה כדי לבשל ארוחה מאוזנת ובריאה.
  • פעילות גופנית פחותה: עם כל הדרישות של לוח הזמנים שלכם, פעילות גופנית יכולה להיות הדבר האחרון שאליו אתם רוצים להקדיש זמן ואנרגיה. ואתם לא לבד, זו נטייה נפוצה ביותר גם אצל אנשים אשר אינם חווים לחץ וחרדה לעתים קרובות.
  • פחות זמן שינה: אנשים רבים מדווחים שהם חווים קושי לישון כאשר הם במצב של לחץ וחרדה. ומחקרים מראים קשר ישיר בין מחסור בשינה לבין האטה בחילוף החומרים בגוף. תחושת עייפות גם יכולה להוביל לירידה במצב הרוח, אשר תורם להרגלי אכילה לא בריאים.

איך לשבור את המעגל של חרדה ועליה במשקל

כאשר את במצב של לחץ וחרדה, הרגלים כמו אכילה בריאה ופעילות גופנית יכולים להיפגע. שמירה על לוח זמנים מסודר ושגרה בריאה יכולים לוודא שתבצעו את כל ההרגלים הנכונים אשר יתנו לכם את הכלים מול מצבי הלחץ והחרדה. הנה כמה אסטרטגיות אשר יכולות לעזור לכם לשבור את מעגל החרדה ועליה במשקל:

  • פעילות גופנית בראש סדר העדיפויות: פעילות גופנית היא מרכיב מרכזי בהפחתת לחץ ושליטה במשקל הגוף. פעולה זו יכולה לפתור לכם את שתי הבעיות במקביל, כאשר בזמן שאתם מבצעים פעילות גופנית אתם גם יורדים במשקל וגם מפחיתים את רמות הלחץ שלכם בו זמנית. בין אם אתם יוצאים להליכות, ריצה או חדר כושר, שלבו את הפעילות הגופנית בתוך סדר היום הקבוע שלכם.
  • אכילת מאכלים מנחמים בריאים יותר: אתם לא באמת צריכים פחמימות או שומן כדי להרגיש טוב יותר. מחקרים מראים את האפקטיביות של מאכלים מנחמים בשיפור מצב הרוח. כאשר מאכלים בריאים יותר כמו לדוגמא: פופקורן טבעי, מרק עשיר, ירקות בתנור, יכולים לשפר את מצב הרוח בדיוק כמו מאכלים פחות בריאים. וודאו שתמיד יש לכם בבית את המאכלים הבריאים האהובים עליכם, כדי שכאשר אתם נמצאים במצבי לחץ, תהיה לכם גישה מהירה ונוחה אליהם.
  • שתו יותר מים: קל מאוד להתבלבל בין רעב לאוכל לבין צמא למים. אבל הבלבול בין שתי הרצונות האלו, יכול להוביל לאכילת יתר ועליה במשקל. הרבה יותר קל לזהות רעב אמיתי, לאחר שהרוותם את הצמא שלכם על ידי שתיית מים מרובה. עם לא עבר זמן רב מאז הפעם האחרונה שאכלתם ואתם מרגישים רעב, נסו דבר ראשון לשתות מים, ואם לאחר מכן אתם עדיין מרגישים צורך לאכול, רק אז קחו לכם משהו בריא לאכול.

כתיבת תגובה