אבחון וטיפול בסכיזופרניה

סכיזופרניה היא הפרעה נפשית ממנה סובלים כ- 1-1.5 אחוז מהאוכלוסייה, ועל כן היא ההפרעה הנפשית המסווגת כהפרעה קשה השכיחה ביותר. נוסף על כך, בשל התסמינים הקשים המשפיעים מאוד על החולה ומשפחתו – לא ניתן להתעלם ממנה. במסגרת המחלה, האדם הסובל ממנה חי בתפיסה המעוותת את המציאות, ומציאות שגויה זו "משתלטת" על אישיותו. אנשים הקרובים לחולים בסכיזופרניה מדווחים כי הם השתנו לחלוטין, כאילו אדם אחר השתלט עליהם מבפנים. על אף שסכיזופרניה לרוב מתפתחת כתוצאה משינויים נפשיים, הגורמים לה אינם ברורים מספיק. במרבית המקרים ההתפרצות תהיה בגיל צעיר – בשנות העשרה או בשנות העשרים לחיים, ללא נטייה ברורה לנשים או גברים.

התסמינים הנפוצים מהם סובלים החולים בסכיזופרניה

התסמינים נחלקים לתסמינים "חיוביים" – כאלה שמתווספים לארסנל התחושות של החולה (over), כדוגמת תחושתיות יתר, תנועתיות יתר ומחשבות פרנואידיות, ותסמינים "שליליים" – כאלה שיורדים מארסנל התחושות של החולה והופכים אותו לאדם שאינו מגיב באופן נורמטיבי, כדוגמת אדם אשר נמצא זמן רב בתנוחה מסוימת ללא תנועה ולא מגיב למתרחש סביבו. בין התסמינים הנפוצים: דיבור מצומצם, בידוד חברתי, דמיונות ושמיעת רעשים, הזיות, רגשות שאינם תואמים את החוויה, היעדר רגשות, קשיי תפקוד, הזנחה עצמית, דיכאון, בעיות קואורדינציה, אימפולסיביות ותנועתיות יתר. 

שלושה סוגים של סכיזופרניה

  • סכיזופרניה פרנואידית – הסכיזופרניה השכיחה ביותר, במסגרתה ישנן מחשבות שווא הנוגעות לרדיפה או לתחושת גדלות וכן הזיות שנחשבות למאפיין העיקרי של המחלה. אנשים הסובלים מסכיזופרניה פרנואידית הופכים לחשדנים, אגרסיביים ועוינים לסביבתם וחשים כי מישהו מסתכל עליהם, מחפש אותם או הולך אחריהם. 
  • סכיזופרניה קטטונית – סכיזופרניה אשר יכולה להתבטא במגוון תסמינים: חוסר תנועתיות וקיפאון בתנוחה מסוימת למשך זמן רב תוך אפאתיות לסביבה, או לחלופין תנועתיות יתר עד אובדן שליטה. תסמינים נוספים אפשריים הם תנועות בעלות בסיס סטריאוטיפי וכן חזרתיות הן בתנועות והן במילים – למשל, חזרה אובססיבית אחרי מילים שאדם אחר אומר. חלק מהתסמינים האלה מאפיינים גם מחלות נוספות. על כן יהיה צורך במספר רב של תסמינים על מן לאבחן את המחלה. 
  • סכיזופרניה בלתי מאורגנת – סכיזופרניה המאופיינת על ידי דיבור לא מסודר, התנהגות לא ברורה ורגשנות שלא תואמת את המתרחש מסביב. פעמים רבות סוג זה של סכיזופרניה מתכתב עם נטייה להתבודדות וקשיים בתפקוד האישי. ההתפרצות מתרחשת לרוב בסביבות גיל 15-25.

כיצד מאבחנים סכיזופרניה?

חלק נרחב מן התסמיני סכיזופרניה מאפיינים גם תופעות אחרות, וזה גם האתגר באבחנה חד-משמעית של המחלה. לרוב, איתור של שניים-שלושה תסמינים לפחות המופיעים בו זמנית, ובעיקרם הזיות ומחשבות שווא – עשוי לאפשר את האבחנה החד-משמעית ולהתאים לה את הטיפול הנכון. על פי הסטטיסטיקה, בקרב גברים הסכיזופרניה מביאה בעיקר לתסמינים שליליים של אפתיות ואילו בקרב נשים התסמינים בעיקרם נוטים להיות "חיוביים" – תנועתיות יתר ותחושת רדיפה.

טיפול אומנותי להתמודדות עם המחלה

טיפול באומנות הוא טיפול אקספרסיבי המאפשר את שיפור רווחתו הגופנית, הרגשית והנפשית של האדם. במהלך היצירה, באים לידי ביטוי הסודות הכמוסים של האדם, המאוויים שלו, התחושות והמחשבות שלו – אלה שגלויות ואלה שלא. על ידי כך, ניתן לסייע לאנשים לפתור בעיות וקונפליקטים ולהצליח לשלוט על הרגשות וההתנהגות שלהם. היתרון בסוג הטיפול הזה הוא שאין צורך להיות מוכשר או אמן כדי ליהנות מהיתרונות ולהפיק את התועלת. כל מה שצריך זה לתת דרור למחשבות ולהתרכז ביצירה. בין הטכניקות הנפוצות בטיפול באומנות הם ציור אשר מאפשר שחרור ורוגע, פיסול על סוגיו השונים המייצר מודעות עצמית טובה יותר ומגביר אושר, צילום המאפשר להעביר מסרים שלא בדרכים מילוליות, יצירת מסכות, יצירת טקסטיל, אמנות דיגיטלית וכמובן כתיבה שמאפשרת להביע מסרים באופן מילולי – ללא צורך לדבר אותם.

כתיבת תגובה